fbpx

TOIMITUSAIKA 2-6 ARKIPÄIVÄÄ

Kuinka saada kaapattu Instagram tili takaisin?

Kuinka saada kaapattu Instagram tili takaisin?

Viime aikoina on kaapattu Instagram -tilejä monin eri tavoin. Tällä kertaa ei pelkästään vain suosittujen vaikuttajien vaan myös tavallisten yritysten ja yksityishenkilöiden tilejä. Avaan tässä kirjoituksessa lyhyesti sitä, miten meidän yrityksen You Name It Oy:n instagram -tili kaapattiin ja miten saimme sen lopulta takaisin. En kuitenkaan suosittele välttämättä kaikille samaa, sillä hakkereita ja tilanteita voi olla hyvin paljon erilaisia ja heillä voi olla eri ”ansaintakeinoja”. Kaikki eivät välttämättä kiristä vain rahaa vaan voivat myös tarkoituksella pyrkiä kalastelemaan korttitietoja.

Meidän tili @younameit.fi kaapattiin kuitenkin siten, että meitä lähestyi ”Facebookin -ylläpito” oheisella viestillä, jossa kerrottiin meidän syyllistyneen tekijänoikeusloukkaukseen ja pyydettiin todentamaan meidän tilin tiedot. Koska en ole ainut tilin päivittäjä, on Instagramissa useinkin tullut kirjautumispyyntöjä tiliin uudelleen. Sen takia tämä tuli harmillisesti nakuteltua melko rutiinilla sen kummemmin miettimättä.

Tuon tapahtuman jälkeen jouduimme ulos Instagram -tililtämme, salasana oli vaihdettu ja minua lähestyi Whatsapin kautta hakkeri pyytääkseen 300 euroa. Tähän ei tietysti suostuttu, vaan pyrimme olemaan yhteydessä Instagramin ylläpitoon ja heidän ohjeisiin. Valitettavaa kuitenkin on, ettei Instagramista ole apua näissä tapauksissa. Kuulin tarinoita myöskin siitä, että markkinoilla on ”auttavia hakkereita”, jotka hakkeroivat rahaa vastaan tilin takaisin. Sainkin yhden tällaisen auttajan yhteystiedot ja hän lupasi auttaa meitä, hän kertoi homman olevan vaikea, mutta pyytää siitä vain 1500 euroa.

Tämän jälkeen alkuperäinen hakkeri lähestyi meitä taas Whatsapilla ja kertoi, että tuo ”auttaja” oli tehnyt hänelle tarjouksen, mutta sanoi myyvänsä ennemmin minulle suoraan. Tässä vaiheessa ymmärsin, ettei kukaan hakkeroi tiliä takaisin vaan ostaa sen ja vetää tässä vain rahaa välistä. Päätin siis neuvotella alkuperäisen kaappaajan kanssa suoraan. Keskustelu johti lopulta siihen, että olin valmis maksamaan hänelle 50 euroa tilimme saamisesta. Kaupat tuli ja yllättävää kyllä, saimme tilimme takaisin tuolla 50 eurolla. Tämän jälkeen hakkeri alkoi kauppaamaan minulle myös muita kuulemma ”todella suosittuja tilejä”… Sanoin, että ei kiitos 😄

En voi kuitenkaan suositella välttämättä aina sitä, että maksaa kaikille kaapaajille, sillä mitää takeita ei ole siitä antaako hakkeri tiliä takaisin ja kuten aikaisemmin totesin olen jopa kuullut tarinoita, että ohjaavat maksamaan kortilla jonkun linkin kautta, jossa tarkoituksena onkin kaapata korttitiedot. Kannattaa myös pohtia sitä, mikä on sellainen summa, jonka ylipäänsä on valmis maksamaan tilistään.

Toivottavasti Instagram tekee tulevaisuudessa töitä sen eteen, ettei näitä sattuisi, mutta paras keino välttyä vastaavalta on olla hereillä kyseenalaisten viestien suhteen sekä hommata kaksivaiheinen tunnistautuminen. Lisää vinkkejä tietoturvan parantamiseen löytyy esim. täältä: Tietoturva

Toivottavasti tämän kokemuksemme jakaminen auttaa jotakuta, joka pohtii kuinka saada kaapattu Instagram tili takaisin tai ennaltaehkäisee ajautumasta samaan ikävään tilanteeseen, joka pahimmassa tapauksessa vie vuosien työn hukkaan.

Terveiset,

Nina Laasonen / Yrittäjä – You Name It Oy

www.younameit.fi

Instagram @younameit.fi