fbpx

TOIMITUSAIKA 2-6 ARKIPÄIVÄÄ

Lapin aito kuksa, suuri

80,00 

Lapin aito visakoivukuksa omalla tekstikaiverruksella on täydellinen lahjaidea luonnosta ja retkilystä nauttivalle.

 • Kaiverrus kuuluu hintaan!
 • Tuote toimitetaan valmiissa lahjapaketoinnissa.
 • Suomalaista käsityötä.

 

Suomalainen_verkkokauppa_suomi_blue_rgb

Varastossa

(esim. Marko)

(esim. Onnea Lauri! t. Minna) Jätä tyhjäksi mikäli et tarvitse tarraa

Saatat myös pitää...

 • yhteinen lahja pariskunnalle

  Kotimaiset kuksat 2 kpl, yhteinen lahja pariskunnalle

  150,00 
 • Lapin kuksa

  Lapin kuksa poronsarvella

  85,00 

Kuvaus

Lapin aito kuksa, visakoivukuksa

Tästä ei kunnon kuksa enää parane! Tämä kaksisorminen visakoivukuksa on valmistettu laadukkaista pohjoisen materiaaleista, jotka kuljettavat mukanaan ihanaa Lapin tunnelmaa!

Oikein käsiteltynä kuksa on omistajalleen elinikäinen luottotuote! Tämä Lapin kuksa on valmistettu visakoivusta ja kuksa on materiaalejaan myöten kotimainen.

Kuksaan kuuluu yksilöity kaiverrus ja tuote toimitetaan valmiissa lahjapaketoinnissa. Visakoivukuksa soveltuu niin käyttöön kuin kauniiksi koriste-esineeksikin. Kuksa kuuluu jokaisen retkeilijän ja luonnossa liikkujan perusvarusteisiin. Mikä onkaan ihanampaa kuin nauttia kuppi kuumaa juomaa luonnon helmassa tai vaikkapa mökillä takkatulen ääressä.

Tämä visakoivukuksa sopii hyvin lahjaksi merkkipäiviin ja muihin muistamisiin. Aito Lapin kuksa on myös täydellinen lahjaidea vaikkapa ulkomaalaisille tuttaville tai liikekumppaneille.

Kuksassa on käytännöllinen nahkalenkki, josta kuksan voi ripustaa kätevästi vaikkapa rinkkaan, reppuun tai naulaan.

Vetoisuus: n. 2 dl

Materiaali: Suomalainen visakoivu

Valmistusmaa: Suomi

Merkintätapa: Laserkaiverrus

Katso myös muut kuksat täältä:  kuksat kaiverruksella

Huom. Varaamme oikeuden pieniin muutoksiin, sillä teemme tuotteesta vastaavan kuin tuotekuvassa. Kuksassa esiintyy puun luonnollista vaihtelua, joten jokainen tuote on uniikki.

Hoito-ohjeet:

Huuhtele kuksa käytön jälkeen puhtaalla vedellä. Älä käytä pesuaineita tai pese kuksaa astianpesukoneessa.

Kuksalle on myös hyvä tehdä kahvirasvakäsittely ennen käyttöönottoa. Sen jälkeen kuksan kestävyys paranee. Tällöin kuksasta juotu neste ei myöskään maistu suolalle ja siten maku paranee.

Kasvirasvakäsittely:

Laita kuksaan kahvia ja anna olla noin 2 minuuttia. Älä juo tuota kahvia, koska suolaa liukenee huokosista siihen.

Kaada pois ja anna kuivahtaa muutama tunti. Puun huokoset ehtivät avautua.

Kuivumisen jälkeen tehdään varsinainen kahvirasvakäsittely. Ota suodatinpussin pohjalta käytettyjä märkiä, lämpimiä kahvinpuruja ja hierrä peukalolla lujasti kupin seinämiin kunnes purut ovat kuivuneet. Rasva imeytyy puun avoimiin huokosiin ja muodostaa vettähylkivän rasvakalvon. Kuksa ei kastu, kuivu tai halkea. Kalvon alle jäävät kaikki ylimääräiset maut.

Tämän jälkeen kuksa on käyttövalmis!

 

Starting to use kuksa:

It is recommended that one does a so called coffee-fat treatment for the kuksa. It will improve the durability of it. Also the taste will be better, salt is not mixed into the liquid anymore.

Put coffee into the kuksa and let it be there for two minutes. Do not drink the coffee, since the salt will dissolve from the pores into the coffee.

Pour the coffee off the kuksa and let it dry for a couple of hours. In that time the pores of the kuksa have time to open.

After the kuksa has dried it is time to do the actual coffee-fat treatment. Take used and warm coffee grounds from the filter. Abrade the coffee grounds to the inside walls of the kuksa until they have dried. The fat will sink in into the open pores and form a water repellent foil. The kuksa will not get wet, dry or crack. All the additional tastes will be left under the foil.

Now your kuksa is ready for use!

Aito Lapin kuksa

Sanotaan, että aito kuksa on Lapissa valmistettu perinteinen, hieno juoma-astia. Kuksat ovat suosiossa erityisesti vaeltajien, eräkävijöiden ja luonnossa viihtyvien keskuudessa. Kuksaan liittyy monenlaisia uskomuksia. Vanhan sanonnan mukaan kuksan pesu vie hyvän onnen mennessään ja se on saanut huuhdella ainoastaan raikkaassa tunturipurossa. Tämä on siinä mielessä edelleenkin hyvä sanonta, sillä kuksaa ei tosiaan kannata pestä pesuaineella laisinkaan.

Mikä on visakoivukuksa

Suomalaisia kuksia valmistetaan nykyisin pääasiassa koivun pahkasta sekä visakoivusta. Visakoivu on tullut perinteisen koivun pahkan rinnalle, sillä pahka materiaalina alkaa olla harvassa. Nykyisin visakoivukuksa on siitä hyvä, että se on täysin suomalainen materiaali ja visakoivu on kestävää, kovaa puuta, joka sopii kuksan tekoon erinomaisesti. Visakoivua pidetään harvinaisena puulajina maailmalla ja se onkin yksi arvokkaimmista kotimaisista puulajeistamme. Visakoivua pidetään arvopuuna, josta me suomalaiset olemme ylpeitä.

Myös visakoivukuksa valmistetaan siten, että prosessin loppuvaiheessa kuksaa keitetään suolassa. Siitä johtunee kuksassa alussa maistuva suolainen maku. Visakoivukuksa on siitä sama kuin pahkakuksa, että myös sille tulee tehdä kahvirasvakäsittely ennen käyttöönottoa. Visakoivukuksalle riittää hyvin pesu puhtaalla vedellä.  Alla on lisäksi listattuna muutama asia, jota kuksalle ei kannata koskaan tehdä, jottei kuksa mene pilalle:

Älä kaada kuksaan 100 % kiehuvaa kuumaa vettä

Kuksasta voi hyvinkin juoda kahvia ja muita kuumia juomia, mutta suoraan 100 % kiehuvaa vettä siihen ei kannata kaataa, sillä siitä kuksa ei pidä. Kuksa voi pahimmillaan haljeta kun kiehuva juoma imeytyy puun sisäosiin läpi.

Älä sulje märkää kuksaa vesitiiviiseen paikkaan

Märkää ja kastunutta kuksaa ei kannata sulkea täysin vesitiiviiseen rinkkaan tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa ilma ei pääse lainkaan kulkemaan. Aito kuksa saattaa tällöin nimittäin homehtua.

Älä esikäsittele kuksaa viinalla

Toisinaan kuksasta liikkuu sellaisia uskomuksia, joiden mukaan aito kuksa tulisi esikäsitellä viinalla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä jos kuksaan jää lillumaan viinaa, voi se pahimmillaan halkaista kuksan, samaan tapaan kuin kiehuva vesikin.

Kuksalle on parasta tehdä aina siis ennemmin kahvirasvakäsittely. Mikäli kahvirasvakäsittelyä ei ehdi tehdä, voi esikäsittelyn tehdä viinalla siten, että kaataa korkeintaan korkillisen kuksaan huljutellen sitä hetken kuksassa. Näin viina imeytyy vähän kuksaan. Tämän jälkeen pari ensimmäistä kuppia kahvia voi maistua vähän viinalle, mutta ei enää niinkään suolalle ja puulle.

Näitä ohjeita noudattamalla kuksa on erittäin pitkäikäinen ja ekologinen luottotuote pitkille retkille ja vaelluksille! 🙂 Tarvittaessa voit katsoa video-ohjeen kuksan kahvirasvakäsittelylle täältä: kuksan käsittely

Lue lisää

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Lapin aito kuksa, suuri”