fbpx

TOIMITUSAIKA 2-5 ARKIPÄIVÄÄ

Kuksan käsittely

Kuksan käsittely ennen käyttöä

Mikä on kuksa ja miten kuksan käsittely tehdään? Kuksa on perinteinen retkeilyssä käytetty juoma-astia, joka valmistetaan puusta. Ennen kuksa tehtiin pääasiassa koivun pahkasta, mutta nykyisin pahkan heikon saatavuuden vuoksi kuksaa tehdään myös muista puulajeista kuten esimerkiksi visakoivusta.

Kuksan valmistusprosessiin kuuluu suolassa keittäminen, jonka johdosta kuksasta juotu neste maistuu aina alkuksi suolalle. Tämän vuoksi kuksalle tulisi tehdä ennen käyttöönottoa kahvirasvakäsittely. Kahvirasvakäsittely on myös hyvä tehdä siksi, että kuksan kestävyys paranee. Kuksan käsittely on helppoa kun kahvirasvakäsittelyn on muistanut tehdä.

Miten kahvirasvakäsittely tehdään?

Kaada kuksaan kahvia tai kuumaa vettä. (Älä kuitenkaan ihan täysin 100 % kiehuvaa vettä suoraan liedeltä, sillä siitä kuksa ei pidä).

Anna nesteen olla kuksassa n. 2 min, jonka jälkeen kaada neste pois. Huom! Älä juo tuota kahvia tai nestettä, sillä suola liukenee kuksasta siihen.

Kun olet kaatanut nesteen pois jätä kuksa kuivumaan. Kuksan voi antaa kuivua muutaman tunnin tai vaikka vuorokaudenkin. Näin huokoset ehtivät avautua hyvin.

Kahvirasvakäsittely kuksalle

Kun kuksa on kuivunut, tehdään varsinainen kahvirasvakäsittely. Tätä varten täytyy keittää kahvia ja ottaa käytetyt kosteat kahvinpurut suodatinpussista talteen.

Ota suodatinpussin pohjalta käytettyjä märkiä, lämpimiä kahvinpuruja ja hierrä peukalolla lujasti niitä kuksan seinämiin kunnes purut ovat kuivuneet. Tämä vie noin 3-5 minuuttia.

Kahvirasvakäsittelyllä rasva imeytyy puun avoimiin huokosiin ja muodostaa siten vettähylkivän rasvakalvon. Kuksa ei kastu, kuivu tai halkea. Kalvon alle jäävät kaikki ylimääräiset maut.

Nyt kuksa on valmis käytettäväksi!

Vinkki! Kuksan pitkäikäisyys ja hygienia perustuu siihen, että alkuvaiheessa uuteen puuhun imeytyy kahvin rasvaa. Mikäli uudesta kukasta siis juo päivittäin kahvia vaikka kuukauden ajan, on kuksan sisäpinta valmis tämän jälkeen kestämään seikkailuja ja retkiä jopa vuosia. Tämän jälkeen kuksan käsittely on erittäin helppoa eikä se vaadi pesua pesuaineella milloinkaan.

Katso You Name It:n kuksat: kuksat kaiverruksella

kuksat-pariskunnalle-lahja

Muita kuksan käsittely ohjeita

Kuksa on helppohoitoinen, mutta tiesitkö, että on muutama asia, josta kuksa ei pidä. Alla lueteltuna muuta asia, jota emme suosittele kuksalle:

Kuksaa ei saa pestä pesuaineella

Kuksaa ei tulisi puhdistaa pesuaineilla eikä koskaan varsinkaan astianpesukoneessa. Kuksa on hyvin hygieeninen astia, joten sen voi käytön jälkeen huuhdella vedellä ja antaa vain kuivua. Aina kun kuksasta juo, se imee hyvin sinne menevän kosteuden. Kuksan suolaisessa ja kuivassa pinnassa eivät pöpöt pääse elämään.

Kuksaa ei tulisi sulkea vesitiiviiseen paikkaan

Märkää tai kastunutta kuksaa ei kannata sulkea täysin vesitiiviiseen reppuun, rinkkaan tai muuhun sellaiseen tilaan, jossa ilma ei pääse kulkemaan. Kuksa voi nimittäin siinä tapauksessa homehtua.

Älä kaada kuksaan kiehuvaa vettä

Tästä oli mainita jo ylempänäkin eli täysin 100 % kiehuvaa vettä ei saa kuksaan suoraan kaataa, sillä silloin kuksa saattaa pahimmillaan jopa haljeta. Mikäli juoma säilytetään ensin vaikka termospullossa, ei vaaraa ole, sillä silloin vesi harvoin on täysin kiehuvan kuumaa. Myöskään kahvi ei ole 100 % kiehuvaa, joten kahvia voi kyllä kuksaan huoletta kaataa.

Kuksaa ei tulisi esikäsitellä viinalla

Kuksasta on ollut jonkin verran liikkeellä huhua, jonka mukaan kuksa pitäisi esikäsitellä viinalla. Tämä ei pidä paikkaansa. Kuksaan ei kannata jättää lillumaan mitään nestettä, varsinkaan viinaa, sillä se voi halkaista kuksan. Lilluessaan viina menee helposti suolavedessä keitetystä puusta läpi ja näin voi aiheuttaa kuksan halkeamisen. Sama käy jos kuksaan kaataa suoraan liedeltä kiehuvaa vettä.

Mikäli kuksasta haluaa sen sijaan nopeasta saada suolan maun pois, voi kuksaa korkeintaan esikäsitellä viinalla siten, että huljauttaa korkillisen viinaa kuksaan, jolla huljuttaa sisäpinnat pikaisesti. Mutta kahvirasvakäsittely on kuitenkin aina paras vaihtoehto!

Mikäli tahdot katsoa ohjevideon kuksan kahvirasvakäsittelystä, voit katsoa sen täältä: kahvirasvakäsittely