fbpx

TOIMITUSAIKA 2-6 ARKIPÄIVÄÄ

Suomalainen kuksa kaiverruksella

55,00 

Suomalainen kuksa kaiverruksella on täydellinen lahjaidea luonnosta ja retkilystä nauttivalle.

 • Kaiverrus kuuluu hintaan!
 • Tuote toimitetaan valmiissa lahjapakkauksessa.
 • Suomalaista käsityötä.
Suomalainen_verkkokauppa_suomi_blue_rgb

Varastossa

(esim. Marko)

(esim. Onnea Lauri! t. Minna) Jätä tyhjäksi, mikäli et tarvitse tarraa.

Saatat myös pitää...

 • pahkakuksa

  Pahkakuksa kaiverruksella

  75,00 
 • aito kuksa

  Lapin aito kuksa kaiverruksella

  75,00 

Kuvaus

Suomalainen kuksa kaiverruksella

Käsityönä valmistettu suomalainen kuksa on uniikki ja arvokas lahja, joka on materiaalejaan myöten kotimainen. Oikein hoidettuna kuksa on elinikäinen tuote ja kuksa onkin erittäin ekologinen tuote lahjaksi.

Kuksaan kuuluu oma henkilökohtainen kaiverrus ja tuote toimitetaan valmiissa lahjasellofaanissa. Kuksa soveltuu niin käyttöön kuin kauniiksi koriste-esineeksikin. Kuksa kuuluu jokaisen retkeilijän ja luonnossaliikkujan perusvarusteisiin. Mikä onkaan ihanampaa kuin nauttia kuppi kuumaa juomaa luonnon helmassa tai vaikkapa mökillä takkatulen ääressä.

Kun voit itse päättää kaiverrettavan tekstin, saa kuksasta räätälöityä helposti täydellisen lahjan vaikkapa jouluksi, syntymäpäiväksi tai viemisiksi kyläilemään mentäessä. Suomalainen kuksa on myös täydellinen lahjaidea vaikkapa ulkomaalaisille tuttaville tai liikekumppaneille.

Vetoisuus: n. 2,3 dl

Materiaali: Suomalainen koivu

Valmistettu Suomessa.

Merkintätapa: Laserkaiverrus

Katso myös muut kuksat täältä:  kuksat kaiverruksella

Huom. Varaamme oikeuden pieniin muutoksiin, sillä teemme tuotteen kaiverruksesta mahdollisimman vastaavan kuin tuotekuvassa. Kuksa on käsityötä ja kuksassa esiintyy puun luonnollista vaihtelua, joten jokainen tuote on myös uniikki.

Hoito-ohjeet:

Huuhtele kuksa käytön jälkeen puhtaalla vedellä. Älä käytä pesuaineita tai pese kuksaa astianpesukoneessa.

Kuksalle on myös hyvä tehdä kahvirasvakäsittely. Sen jälkeen kuksan kestävyys paranee. Tällöin kuksasta juotu neste ei myöskään maistu suolalle ja siten maku paranee.

Kasvirasvakäsittely:

Laita kuksaan kahvia ja anna olla noin 2 minuuttia. Älä juo tuota kahvia, koska suolaa liukenee huokosista siihen.

Kaada pois ja anna kuivahtaa muutama tunti. Puun huokoset ehtivät avautua.

Kuivumisen jälkeen tehdään varsinainen kahvirasvakäsittely. Ota suodatinpussin pohjalta käytettyjä märkiä, lämpimiä kahvinpuruja ja hierrä peukalolla lujasti kupin seinämiin kunnes purut ovat kuivuneet. Rasva imeytyy puun avoimiin huokosiin ja muodostaa vettähylkivän rasvakalvon. Kuksa ei kastu, kuivu tai halkea. Kalvon alle jäävät kaikki ylimääräiset maut.

Tämän jälkeen kuksa on käyttövalmis!

Mikäli tarvitset hoito-ohjeet lahjansaajalle englanniksi, on tässä sama käännettynä:

Starting to use kuksa:

It is recommended that one does a so called coffee-fat treatment for the kuksa. It will improve the durability of it. Also the taste will be better, salt is not mixed into the liquid anymore.

Put coffee into the kuksa and let it be there for two minutes. Do not drink the coffee, since the salt will dissolve from the pores into the coffee.

Pour the coffee off the kuksa and let it dry for a couple of hours. In that time the pores of the kuksa have time to open.

After the kuksa has dried it is time to do the actual coffee-fat treatment. Take used and warm coffee grounds from the filter. Abrade the coffee grounds to the inside walls of the kuksa until they have dried. The fat will sink in into the open pores and form a water repellent foil. The kuksa will not get wet, dry or crack. All the additional tastes will be left under the foil.

Now your kuksa is ready for use!

Mikä on kuksa?

Sanotaan, että aito kuksa on Suomessa valmistettu perinteinen, hieno juoma-astia. Kuksat ovat suosiossa erityisesti luonnossa viihtyvien ja retkeilijöiden keskuudessa. Kuksaan liittyy monenlaisia vanhoja, perinteisiä uskomuksia. Ennen vanhaan esimerkiksi kuksan pesemisen on sanottu vievän hyvän onnen mennessään. Kuksan on saanut huuhdella vain ja ainoastaan raikkaassa tunturipurossa. Siinä mielessä tämä on toki edelleenkin hyvä sanonta, sillä kuksalle riittää hyvin pesu pelkällä vedellä.

Mistä suomalainen kuksa tehdään?

Suomalaisia kuksia valmistetaan nykyisin pääasiassa koivun pahkasta tai koivusta. Koivu sekä visakoivu on tullut perinteisen koivun pahkan rinnalle, sillä koivun pahkaa on enää vähän saatavilla. Koivusta on  kuitenkin löytynyt pahkan rinnalle uusi hyvä kotimainen materiaali, sillä pahkan tavoin koivu on kestävää, kaunista ja kovaa puuta.

Miksi suomalainen kuksa maistuu suolalle?

Kuksan valmistusprosessiin kuuluu, että lopussa sitä keitetään suolalla. Tämä sen takia, että puusta saadaan jännitteet pois. Suola sitoo vettä ja kosteutta, mikä estää sen, että kuksa ei kuivu liian voimakkaasti. Tämän takia kuksalle on hyvä tehdä kahvirasvakäsittely ennen sen käyttöönottoa, jotta kuksasta juotu neste ei maistu suolalle.

Miten suomalainen kuksa pestään?

Suomalaiselle kuksalle riittää hyvin pesu puhtaalla vedellä. Huuhtelun jälkeen kuksan voi laittaa kuivumaan ja jättää odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Kuksa onkin tässä mielessä helppohoitoinen ja ekologinen juoma-astia. Kuksaa ei kannata pestä pesukoneessa tai astianpesuaineilla laisinkaan. 

Alla on lisäksi listattuna muutama asia, jota kuksalle ei kannata koskaan tehdä, jottei kuksa mene pilalle:

Älä kaada kuksaan 100 % kiehuvaa kuumaa vettä

Kuksasta voi hyvinkin juoda kahvia ja muita kuumia juomia, mutta suoraan 100 % kiehuvaa vettä siihen ei kannata kaataa, sillä siitä kuksa ei pidä. Kuksa voi pahimmillaan haljeta kun kiehuva juoma imeytyy puun sisäosiin läpi.

Älä sulje märkää kuksaa vesitiiviiseen paikkaan

Märkää ja kastunutta kuksaa ei kannata sulkea täysin vesitiiviiseen rinkkaan tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa ilma ei pääse lainkaan kulkemaan.  Tällöin kuksa saattaa nimittäin homehtua.

Älä esikäsittele kuksaa viinalla

Toisinaan kuksasta liikkuu sellaisia uskomuksia, joiden mukaan suomalainen kuksa tulisi esikäsitellä viinalla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä jos kuksaan jää lillumaan viinaa, voi se pahimmillaan halkaista kuksan, samaan tapaan kuin kiehuva vesikin.

Kuksalle on parasta tehdä aina siis ennemmin kahvirasvakäsittely. Mikäli kahvirasvakäsittelyä ei ehdi tehdä, voi pikaisen esikäsittelyn tehdä viinalla siten, että kaataa korkeintaan korkillisen kuksaan huljutellen sitä hetken kuksassa. Näin viina imeytyy vähän kuksaan. Tämän jälkeen pari ensimmäistä kuppia kahvia voi maistua vähän viinalle, mutta ei enää niinkään suolalle ja puulle.

Näitä ohjeita noudattamalla kuksa on erittäin kestävä, ekologinen ja elinikäinen tuote pitkille retkille ja vaelluksille! 🙂 Tarvittaessa voit katsoa video-ohjeen kuksan kahvirasvakäsittelylle täältä: kuksan käsittely

Lue lisää

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Suomalainen kuksa kaiverruksella”