fbpx

TOIMITUSAIKA 2-6 ARKIPÄIVÄÄ

Lapin kuksa poronsarvella

85,00 

Aito Lapin pahkakuksa kaiverruksella on täydellinen lahjaidea luonnosta ja retkilystä nauttivalle.

 • Kaiverrus kuuluu hintaan!
 • Tuote toimitetaan valmiissa lahjapakkauksessa.
 • Suomalaista käsityötä.
Suomalainen_verkkokauppa_suomi_blue_rgb

Varastossa

(esim. Oiva)

Saatat myös pitää...

 • pahkakuksa

  Pahkakuksa kaiverruksella

  75,00 
 • aito kuksa

  Lapin aito kuksa kaiverruksella

  75,00 

Kuvaus

Lapin kuksa poronsarvella

Tämä kaksisorminen pahkakuksa on valmistettu Enontekijöllä Suomen Lapissa ja kyseessä on erikoiserä. Kyseessä on aito, perinteinen pahkakuksa, joka alkaa materiaalinsa puolesta olemaan jo hyvin harvinaislaatuinen. Kuksa on täysin suomalaista käsityötä ja se on valmistettu Lapin luonnon materiaaleista.

Oikein hoidettuna kuksa on elinikäinen tuote. Kuksassa on käytännöllinen nahkalenkki, josta kuksan voi ripustaa kätevästi vaikkapa rinkkaan, reppuun tai naulaan. Jokainen Lapin kuksa on tehty yksilöllisesti ja käsitöinä, joten jokainen kuksa on siten täysin uniikki ja jokainen on omanlaisensa. Kuksan kädensijassa on poronsarvi.

Kuksaan kuuluu  oma henkilökohtainen kaiverrus ja tuote toimitetaan valmiissa lahjasellofaanissa. Pahkakuksat soveltuvat niin käyttöön kuin kauniiksi koriste-esineeksikin. Kuksa kuuluu jokaisen retkeilijän ja luonnossaliikkujan perusvarusteisiin. Mikä onkaan ihanampaa kuin nauttia kuppi kuumaa juomaa luonnon helmassa tai vaikkapa mökillä takkatulen ääressä.

Kun voit itse päättää kaiverrettavan tekstin, saa kuksasta räätälöityä helposti täydellisen lahjan vaikka syntymäpäiväksi tai viemisiksi kyläilemään mentäessä. Suomalainen käsityönä valmistettu perinteinen Lapin kuksa on myös täydellinen lahjaidea vaikkapa ulkomaalaisille tuttaville tai liikekumppaneille.

Vetoisuus: 2 dl

Materiaali: Koivun pahka, poronsarvi

Alkuperämaa: Suomi

Merkintätapa: Laserkaiverrus

Katso myös muut kuksat täältä:  kuksat kaiverruksella

Huom. Varaamme oikeuden pieniin muutoksiin, sillä teemme tuotteesta vastaavan kuin tuotekuvassa. Kuksassa esiintyy puun luonnollista vaihtelua, joten jokainen tuote on uniikki.

Hoito-ohjeet:

Huuhtele kuksa käytön jälkeen puhtaalla vedellä. Älä käytä pesuaineita tai pese kuksaa astianpesukoneessa.

Kuksalle on myös hyvä tehdä kahvirasvakäsittely. Sen jälkeen kuksan kestävyys paranee. Tällöin kuksasta juotu neste ei myöskään maistu suolalle ja siten maku paranee.

Kasvirasvakäsittely:

Laita kuksaan kahvia ja anna olla noin 2 minuuttia. Älä juo tuota kahvia, koska suolaa liukenee huokosista siihen.

Kaada pois ja anna kuivahtaa muutama tunti. Puun huokoset ehtivät avautua.

Kuivumisen jälkeen tehdään varsinainen kahvirasvakäsittely. Ota suodatinpussin pohjalta käytettyjä märkiä, lämpimiä kahvinpuruja ja hierrä peukalolla lujasti kupin seinämiin kunnes purut ovat kuivuneet. Rasva imeytyy puun avoimiin huokosiin ja muodostaa vettähylkivän rasvakalvon. Kuksa ei kastu, kuivu tai halkea. Kalvon alle jäävät kaikki ylimääräiset maut.

Tämän jälkeen kuksa on käyttövalmis! Alla kuksan hoito-ohjeet myös englanniksi:

 

Starting to use kuksa:

It is recommended that one does a so called coffee-fat treatment for the kuksa. It will improve the durability of it. Also the taste will be better, salt is not mixed into the liquid anymore.

Put coffee into the kuksa and let it be there for two minutes. Do not drink the coffee, since the salt will dissolve from the pores into the coffee.

Pour the coffee off the kuksa and let it dry for a couple of hours. In that time the pores of the kuksa have time to open.

After the kuksa has dried it is time to do the actual coffee-fat treatment. Take used and warm coffee grounds from the filter. Abrade the coffee grounds to the inside walls of the kuksa until they have dried. The fat will sink in into the open pores and form a water repellent foil. The kuksa will not get wet, dry or crack. All the additional tastes will be left under the foil.

Now your kuksa is ready for use!

 

Aito Lapin kuksa

Sanotaan, että suomalaiset pahkakuksat on valmistettu Lapin pakkasten, revontulien ja yöttömän yön patinoimista koivun pahkoista. Kuksa on erinomainen juoma-astia, sillä puu materiaalina ei johda lämpöä. Tämän johdosta juoma säilyy kuksassa lämpimänä pitkään eikä se polta huulia. Aito kuksa on kuitenkin tarkka siitä miten sitä hoidetaan ja siksi sille kannattaakin tehdä ennen käyttöönottoa  kahvirasvakäsittely. Ilman kahvirasvakäsittelyä kuksasta juotu juoma maistuu suolaiselle eikä se välttämättä kestä käytössä niin pitkään. Alla lueteltu lisäksi muutama asia, jota kuksalle ei kannata koskaan tehdä:

Älä pese kuksaa astianpesukoneessa

Kuksaa ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa eikä sen pesemiseen kannata käyttää laisinkaan astianpesuaineita. Kuksalle riittää hyvin, että sen huuhtelee vedellä käytön jälkeen. Pahkakuksa on melko hygieeninen tuote, sillä kuivassa ja suolaisessa pinnassa pöpöt eivät viihdy. Kuksasta juodessa se imaisee hyvin siihen tulleen kosteuden ja sen johdosta se säilyy puhtaana pelkällä vedellä.

Älä kaada kuksaan 100 % kiehuvaa kuumaa vettä

Kuksasta voi hyvinkin juoda kahvia, teetä ja muuta kuumaa juotavaa, mutta suoraan 100 % kiehuvaa vettä siihen ei kannata kaataa, sillä siitä kuksa ei pidä. Kuksa voi pahimmillaan haljeta kun kiehuva juoma imeytyy puun osiin sisälle.

Älä sulje märkää kuksaa vesitiiviiseen paikkaan

Kastunutta kuksaa ei kannata sulkea täysin vesitiiviiseen reppuun tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa ilma ei pääse lainkaan kulkemaan. Kuksa saattaa tällöin nimittäin homehtua.

Älä esikäsittele kuksaa viinalla

Toisinaan kuksasta liikkuu sellaisia uskomuksia, joiden mukaan pahkakuksa tulisi esikäsitellä viinalla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä jos kuksaan jää lillumaan viinaa, voi se pahimmillaan halkaista kuksan, samaan tapaan kuin kiehuva vesikin.

Kuksalle on parasta tehdä aina siis ennemmin kahvirasvakäsittely. Mikäli kahvirasvakäsittelyä ei ehdi tehdä, voi esikäsittelyn tehdä viinalla siten, että kaataa korkeintaan korkillisen kuksaan huljutellen sitä hetken kuksassa. Näin viina imeytyy vähän kuksaan. Tämän jälkeen pari ensimmäistä kuppia kahvia voi maistua vähän viinalle, mutta ei enää niinkään suolalle ja puulle.

Näitä ohjeita noudattamalla kuksa on erittäin kestävä, ekologinen ja elinikäinen tuote pitkille retkille ja vaelluksille! 🙂 Tarvittaessa voit katsoa video-ohjeen kuksan kahvirasvakäsittelylle täältä: kuksan käsittely

 

Lue lisää

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Lapin kuksa poronsarvella”