fbpx

TOIMITUSAIKA 2-6 ARKIPÄIVÄÄ

Liikelahjat

Mitä ovat liikelahjat?

Liikelahjat on tavallisimmin melko pieniä, mutta kuitenkin arvokkaita esineitä, joka annetaan yhtiöiden välisessä yhteistyössä yleensä kiitokseksi. Liikelahjoista käytetään paljon muitakin termejä kuten vaikkapa yrityslahjat. Hyviä ajankohtia antaa liikelahja ovat esimerkiksi erilaiset juhlapyhät tai esimerkiksi kiitoksena jonkin onnistuneen projektin päätteeksi.

Liikelahjojen antaminen on erittäin yleinen tapa yritysten välisissä yhteistöissä tänä päivänä. Liikelahjojen katsotaan pitävän yllä hyvää yhteistyösuhdetta ja niiden avulla halutaan luoda hyvää kuvaa yrityksestä. Liikelahjat ovat omiaan myös luomaan brändiä. Liikelahjat logolla merkattuna ovatkin yleensä suosittuja, sillä yritykset haluavat usein painettavan liikelahjaan oman logon.

Liikelahjat ovat tuotteita, joita voidaan antaa myös omille työntekijöille ja näin kannustaa heitä työssään tai osoittaa arvostusta ja parantaa työntekijöiden viihtymistä töissä. Työntekijälle sopiva ajankohta liikelahjan antamiselle voisi olla esimerkiksi merkkipäivät.

Liikelahjaa valitessa kannattaa kiinnittää ennen kaikkea huomiota siihen kenelle ja mihin tarkoitukseen lahja annetaan. Kannattaa myös miettiä ennen kaikkea laatua, ei määrää. Yrityslahjoissa usein suositaan jotain personoitua, kuten nimien / logojen kaivertamista ja niissä on otettu vastaanottaja huomioon.

Liikelahjat logolla ovat suosittuja myös kun annetaan esimerkiksi asiakaslahjoja, mainoslahjoja, edustuslahjoja ja niin edelleen. Seuraavassa kappaleissa kerromme keille liikelahjoja yleensä annetaan sekä mitä eroa on liikelahjalla ja esimerkiksi mainoslahjalla.

Liikelahjat henkilökunnalle

Tiesitkö, että työntekijöille saa antaa vähäisiä lahjoja verovapaasti, siten, että lahja on työntekijälle verovapaata eikä sitä katsota palkaksi? Vähäisellä lahjalla tarkoitetaan pientä muistamista tai vaikkapa läksiäislahjaa. Vähäinen lahja on sellainen, jonka rahallinen arvo ei ylitä 100 euroa. Lisäksi  työnantaja voi antaa myös merkkipäivälahjan verovapaasti, jos se katsotaan olevan kohtuullinen lahja. Kohtuullisen lahjan arvo voi olla enintään 2 viikon bruttopalkkaa vastaava summa. Merkkipäiviä ovat yleensä pyöreiden täyttäminen, hääpäivä tai eläkkeelle siirtyminen (Lähde: Vero.fi). 

You Name It:lta saat valmiiksi paketoidut lahjat henkilökunnalle ja lahjoja voidaan myös kaivertaa työntekijöiden omilla nimillä.

Asiakaslahja

Yrityksen liiketoiminta perustuu yleensä hyviin asiakassuhteisiin eli näin ollen ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Työtä tehdään usein sellaisten ihmisten kanssa heihin luotetaan ja keitä arvostetaan. Asiakaslahjalla syvennät hyvää asiakassuhdetta vanhoihin ja voit osoittaa arvostavasi kyseistä suhdetta. Vanhojen asiakkaiden lisäksi joskus voi olla hyvä antaa asiakaslahjoja uusillekin, potentiaalisille asiakkaille. Näin voi syntyä hyviä, kestäviä asiakassuhteita kun erottuu edukseen jo heti alkuvaiheessa.

Liikelahjat yhteistyökumppaneille

Yhteistyökumppaneita yrityksessä voivat olla esimerkiksi tavarantoimittajat, alihankkijat, paikalliset yhdistykset ja niin edelleen. Liikelahjalla osoitat, että arvostat kyseistä yhteistyösuhdetta ja tahdot edelleen jatkaa sitä ja ylläpitää sitä. Yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyt sopimukset voivat usein olla avainasemassa yrityksen toiminnan kannalta.

Mitä eroa on mainoslahjalla ja edustuslahjalla?

Valikoimissa olevat tuotteet sopivat myös hyvin esimerkiksi mainoslahjoiksi ja edustuslahjoiksi. Entä mitä eroa niillä on? Mainoslahja on yleensä sellainen tuote, jonka tarkoituksena ei ole varsinainen lahja vaan pikemminkin myynnin edistäminen. Mainoslahjana pidetään yleensä tuotetta, jonka arvo on maksimissaan 35 euroa ja sitä jaetaan kerralla suuremmalle joukolle esimerkiksi tapahtumissa tai messuilla. Mainoslahja on usein vähemmän henkilökohtainen kuin esimerkiksi edustuslahja. Mainoslahjassa on usein yrityksen logo, nimi tai muu tunnus.  Hyviä mainoslahjaideoita ovat esimerkiksi:

  1. Korttikotelot

Bordeaux’ n punainen RFID korttilompakko. Tämä tuote on saatavilla sekä logon kanssa kuin myös ilman logoakin ja voit tutustua siihen lisää yhteistyökumppanimme Noinwebstoren sivuilta täältä:

punainen korttikotelo

mainoslahja
  1. You Name It:n korttikotelo kilvellä. Voit tutustua tähän tuotteeseen lisää tästä: korttikotelo logolla

2. Muki painatuksella.

Edustuslahja

Entäpä sitten edustuslahja? Edustuslahja puolestaan on yleensä hieman mainoslahjaa kalliimpi tuote, joka on valittu yksinomaa lahjansaajaa ajatellen. Edustuslahja annetaan tavallisimmin yrityksen ulkopuolisiin tahoihin ja yhteistyökumppaneihin.  Edustuslahja on usein henkilökohtaisempi verrattaessa mainoslahjaan. Edustuslahjasta saa henkilökohtaisen pohtimalla sitä, millaisesta lahjasta lahjansaaja pitää. Henkilökohtaisuutta saa myös esimerkiksi kaivertamalla tuotteeseen lahjan saajan nimen tai jokin tekstin jos se liittyy esimerkiksi johonkin menneeseen projektiin.

Hyviä edustuslahjaideoita ovat esimerkiksi:

kuksa kaiverruksella

leikkuulauta logolla

Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua liikelahjan valinnassa. Koko You Name It:n liikelahjojen valikoiman pääset katsomaan täältä: liikelahja logolla

Terveisin,

You Name It